Honzovy buchty

zobrazit všechny recepty

Ingredience

1 kostka droždí (40 g)
600 g hladké mouky
100 g cukru
250 ml vlažného mléka
3 žloutky
1 dcl oleje
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička soli
rozpuštěné máslo na potření buchet

Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu
hrst hrozinek
1 vejce
2 lžíce cukru

Povidlová náplň:
100 g povidel
2 lžíce cukru
1 lžička rumu

Recept můžete stáhnout zde

Postup

Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, přidejte droždí a nechejte 10 minut stát na teplém místě.

Mouku prosejte do mísy, smíchejte s kváskem a zbývajícími ingrediencemi. Pořádně propracujte těsto a nechejte na teplém místě kynout 30 minut.

Připravte si náplň; pekáč vymažte máslem.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a rozkrájejte na kousky velikosti asi 6×6 cm. Do středu každého dejte vrchovatou lžičku náplně. Spojte k sobě všechny čtyři rohy těsta, stlačte strany a dejte do pekáče spojem dolů. Všechny uzlíčky těsta vydatně potřete ze všech stran rozpuštěným máslem. Nechte kynout 40 minut.

Pečte v předehřáté troubě na 180° C do zlatohněda (zhruba 45 minut). Po upečení horký pekáč položte na dřevěné prkénko nebo suchou utěrku a buchty nechejte téměř vychladnout. Pak je rozdělte na jednotlivé kousky.
Můžete je znovu potřít máslem a pak pocukrujte.

Dobrou chuť přeje Keramika Maléř.